Kuchnia regionalna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Wypożyczalnia
(2)
Autor
Bednarek Roman
(1)
De Blasi Marlena
(1)
Dzik Dariusz
(1)
Gabryelski Dariusz
(1)
Grajnert Magdalena
(1)
Kaniecki Krzysztof
(1)
Klepczarek Rafał
(1)
Konieczny Jacek
(1)
Leśniewicz Wit L
(1)
Rychliński Włodzimierz
(1)
Sibiak Daniel
(1)
Wdowski Andrzej
(1)
Śmigielski Dariusz
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Odbiorca
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(2412)
Literatura dziecięca polska
(1545)
Powiastka
(1224)
Powieść angielska
(1017)
Powieść obyczajowa
(910)
Kuchnia regionalna
(-)
Literatura młodzieżowa polska
(723)
Powieść polska
(721)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(531)
Poezja polska
(394)
Powieść przygodowa
(383)
Polska
(373)
Literatura dziecięca amerykańska
(363)
Kobieta
(358)
Literatura młodzieżowa angielska
(335)
Opowiadanie
(315)
Pamiętniki polskie
(279)
Literatura dziecięca angielska
(270)
Powieść francuska
(255)
Komiks
(249)
Publicystyka polska
(249)
II wojna światowa (1939-1945)
(224)
Literatura polska
(216)
Opowiadania
(201)
Literatura młodzieżowa niemiecka
(174)
Powieść niemiecka
(170)
Żydzi
(170)
Wojna 1939-1945 r.
(163)
Bajka
(162)
Dramat polski
(158)
Literatura dziecięca francuska
(139)
Dziecko
(136)
Literatura dziecięca amerykańka
(136)
Literatura dziecięca
(118)
Rodzina
(118)
Fantasy
(113)
Powieść kanadyjska
(112)
Literatura dziecięca belgijska
(110)
Powieść fantastyczna
(110)
Wierszyki
(107)
Baśń
(106)
Powieść rosyjska
(100)
Powieść szwedzka
(99)
Język polski
(94)
Wojsko
(89)
Wychowanie w rodzinie
(89)
Miłość
(88)
Władcy
(88)
Powieść grozy
(87)
Biografie
(86)
Samorealizacja
(85)
Jan Paweł II (papież; 1920-2005)
(83)
Życie codzienne
(80)
Literatura
(79)
Pisarze polscy
(79)
Zwierzęta
(79)
Duchowieństwo katolickie
(77)
Powieść fantastyczno
(77)
Literatura podróżnicza polska
(75)
Opowiadania polskie
(75)
Bajki
(73)
Opowiadanie polskie
(72)
Turystyka
(72)
Aktorzy polscy
(69)
Film polski
(69)
Filozofia
(69)
Literatura młodzieżowa francuska
(69)
Powieść hiszpańska
(68)
Dziennikarze
(66)
Stosunki interpersonalne
(66)
Teatr polski
(66)
Literatura dziecięca niemiecka
(65)
Małżeństwo
(65)
Powieść australijska
(64)
Boże Narodzenie
(63)
Historia
(63)
Polacy za granicą
(63)
Psychoterapia
(59)
Pamiętniki angielskie
(57)
Politycy
(56)
Sztuka
(56)
Arystokracja
(55)
Horror
(55)
Marksizm
(54)
Warszawa
(54)
Wojna
(54)
Lenin Wladimir Iljić (1870-1924)
(53)
Młodzież
(53)
Powieść historyczna
(53)
Przyjaźń
(53)
Armia Krajowa
(52)
Pamiętniki amerykańskie
(52)
Aktorzy
(51)
Kultura
(51)
Obyczaje
(51)
Odżywianie
(51)
Śledztwo i dochodzenie
(51)
Relacje międzyludzkie
(50)
PRL
(49)
Powieść irlandzka
(49)
Papiestwo
(48)
Temat: miejsce
Łódzkie, województwo (od 1999)
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Smakołykami ze swojego terenu kuszą w niej przedstawiciele wszystkich powiatów z województwa łódzkiego. Są oczywiście i nasi przedstawiciele. Panie z kół gospodyń wiejskich powiatu skierniewickiego, łowickiego oraz rawskiego polecają pyszności na wielkanocny stół. Nie brakuje tam serniczków, nadziewanych jajek, pysznych bab czy smakowitych pasztetów i mięsiwa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W jaki sposób piecze się wykradzioną świnię? Jak smakuje owsianka Horacego – zupa, którą starożytny poeta leczył swą niestrawność? Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo? Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta – wielkanocnego pikniku w Apulii i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy, wystawnej hulanki urządzanej przez abruzyjczyków? W czyim modlitewniku przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono naleśniki, do których autorstwa zupełnie niesłusznie przyznają się Francuzi?... Pełna anegdot, ciekawostek kulinarnych i smakowitych przepisów na lokalne dania z ośmiu regionów południowych Włoch książka kucharska autorki Tysiąca dni w Wenecji w pasjonujący sposób przybliża tajemnice i smaki słynnej la cucina povera. Zachęcani przez Włochów uradowanych naszą ciekawością oraz, w równym stopniu, wiedzeni własną ciekawością przemierzaliśmy z Fernando ścieżki wydeptywane normalnie wyłącznie przez kozy i pasterzy oraz przedzieraliśmy się przez górskie przełęcze. Zawędrowaliśmy do najodleglejszych wiosek, przechadzaliśmy się po skąpanych w słońcu promenadach wielkich miast. Życzliwość ludzi skłoniła nas do odwiedzenia najdalszych wysepek na Morzu Śródziemnym leżących bliżej Afryki niż samych Włoch. Gdziekolwiek prosiliśmy o wino lub dziki seler naciowy, lokalny przepis na caponatę, dynię w cukrze czy gelato z dzikim ryżem, możliwość obejrzenia wypieku chleba w trzystuletniej forno, piekarni, o miejsce na statku harpunników łowiących tuńczyka, nocleg na łóżku z materacem wypełnionym pierzem – ani razu nie spotkaliśmy się z odmową. Marlena de Blasi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej