Warzywa
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(2)
Dostępność
dostępne
(10)
Placówka
Wypożyczalnia
(10)
Autor
Szymanderska Hanna. (1944-2014)
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Balcerzak Józef
(1)
Guziak Maria Goretti
(1)
Górnicka Jadwiga
(1)
Jerzy Mańkowski
(1)
Knaflewski Mikołaj
(1)
Koralewska Katarzyna
(1)
Kozera Piotr
(1)
Legańska Zofia
(1)
Michałowska Elżbieta
(1)
Pieńkos Magdalena
(1)
Rohardt Monika
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001
(1)
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(10)
Odbiorca
Dorośli
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Powieść amerykańska
(2412)
Literatura dziecięca polska
(1545)
Powiastka
(1224)
Powieść angielska
(1017)
Powieść obyczajowa
(910)
Warzywa
(-)
Literatura młodzieżowa polska
(723)
Powieść polska
(721)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(531)
Poezja polska
(394)
Powieść przygodowa
(383)
Polska
(373)
Literatura dziecięca amerykańska
(363)
Kobieta
(358)
Literatura młodzieżowa angielska
(335)
Opowiadanie
(315)
Pamiętniki polskie
(279)
Literatura dziecięca angielska
(270)
Powieść francuska
(255)
Komiks
(249)
Publicystyka polska
(249)
II wojna światowa (1939-1945)
(224)
Literatura polska
(216)
Opowiadania
(201)
Literatura młodzieżowa niemiecka
(174)
Powieść niemiecka
(170)
Żydzi
(170)
Wojna 1939-1945 r.
(163)
Bajka
(162)
Dramat polski
(158)
Literatura dziecięca francuska
(139)
Dziecko
(136)
Literatura dziecięca amerykańka
(136)
Literatura dziecięca
(118)
Rodzina
(118)
Fantasy
(113)
Powieść kanadyjska
(112)
Literatura dziecięca belgijska
(110)
Powieść fantastyczna
(110)
Wierszyki
(107)
Baśń
(106)
Powieść rosyjska
(100)
Powieść szwedzka
(99)
Język polski
(94)
Wojsko
(89)
Wychowanie w rodzinie
(89)
Miłość
(88)
Władcy
(88)
Powieść grozy
(87)
Biografie
(86)
Samorealizacja
(85)
Jan Paweł II (papież; 1920-2005)
(83)
Życie codzienne
(80)
Literatura
(79)
Pisarze polscy
(79)
Zwierzęta
(79)
Duchowieństwo katolickie
(77)
Powieść fantastyczno
(77)
Literatura podróżnicza polska
(75)
Opowiadania polskie
(75)
Bajki
(73)
Opowiadanie polskie
(72)
Turystyka
(72)
Aktorzy polscy
(69)
Film polski
(69)
Filozofia
(69)
Literatura młodzieżowa francuska
(69)
Powieść hiszpańska
(68)
Dziennikarze
(66)
Stosunki interpersonalne
(66)
Teatr polski
(66)
Literatura dziecięca niemiecka
(65)
Małżeństwo
(65)
Powieść australijska
(64)
Boże Narodzenie
(63)
Historia
(63)
Polacy za granicą
(63)
Psychoterapia
(59)
Pamiętniki angielskie
(57)
Politycy
(56)
Sztuka
(56)
Arystokracja
(55)
Horror
(55)
Marksizm
(54)
Warszawa
(54)
Wojna
(54)
Lenin Wladimir Iljić (1870-1924)
(53)
Młodzież
(53)
Powieść historyczna
(53)
Przyjaźń
(53)
Armia Krajowa
(52)
Pamiętniki amerykańskie
(52)
Aktorzy
(51)
Kultura
(51)
Obyczaje
(51)
Odżywianie
(51)
Śledztwo i dochodzenie
(51)
Relacje międzyludzkie
(50)
PRL
(49)
Powieść irlandzka
(49)
Papiestwo
(48)
Gatunek
Książki kucharskie
(2)
Książka kucharska
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Encyklopedia Gotowania)
Bogactwo i różnorodność na rynku warzyw skłania do inwencji kulinarnych. Dania, których podstawą są jarzyny, ze względu na walory odżywcze należą do najbardziej prozdrowotnych potraw. Lekkostrawne, sycące i wartościowe dania warzywne to doskonały pomysł na obiady i gorące kolacje. W najnowszym tomiku znajdą Państwo receptury na warzywne dodatki do mięs, ryb i jaj, takie jak fasolka szparagowa na kwaśno, fenkuł pod beszamelem, a także takie, które stanowią danie główne, jak pietruszkowe placuszki czy dynia zapiekana z sosem mięsnym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Zdrowia)
Dr Jadwiga Górnicka opisuje lecznicze właściwości produktów, które znajdujemy na co dzień w sklepie, spiżarni, lodówce czy we własnym ogródku. Autorka odkrywa przed czytelnikiem niezwykłe tajemnice popularnych warzyw, owoców, przypraw i ziół. Tłumaczy, jak dawkować i podawać preparaty ziołowe oraz podaje przeciwwskazania do ich stosowania. Radzi także, jak zbierać, suszyć i przechowywać zioła. W książce między innymi: Ľjak mądrze korzystać z ziół Ľco to są napary, odwary, maceraty oraz jak i kiedy je stosować Ľjak i do czego stosować przyprawy, aby wykorzystać ich walory zdrowotne Ľjak najlepiej wykorzystać cenne składniki odżywcze warzyw i owoców Dbaj o siebie... naturalnie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sałatki i dania z warzyw siostry Marii Sałatki i dania z warzyw siostry Marii to znakomita książka, w której znajduje się wiele wyśmienitych i sprawdzonych przepisów nie tylko na zdrowe i bogate w witaminy sałatki, ale także na pożywne potrawy z warzyw, które mogą stanowić samodzielny posiłek. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom, a także pięknym zdjęciom, każda surówka, sałatka czy inna potrawa warzywna zawsze się uda. To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 631/635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie owoce i warzywa. / [redakcja Katarzyna Koralewska]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2015. - 157, [2] strony : fotografie kolorowe ; 24 cm.
(Domowa Spiżarka)
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Temat
Cudze chwalicie, swego nie jecie! Podzieliliśmy niniejszą książkę na dwa działy, w których prezentujemy różnorodne sposoby wykorzystania w kuchni owoców z polskich sadów i ogrodów oraz warzyw z rodzimych upraw. Pomysłów jest wiele – np. prozaiczne jabłka podasz w wersji fit jako smoothie z dodatkiem imbiru, na słodko w formie szarlotki, na święta – jako nadzienie do kaczki lub w środku zimy - kiszone w słoiku. Oprócz przepisów służymy też radą – jak i kiedy kupować, w jaki sposób przechowywać, czym różnią się poszczególne odmiany. Całość będzie nieocenioną pomocą dla początkujących, a i bardziej doświadczeni znajdą także coś dla siebie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 631/635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół. / Magdalena Pieńkos. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2021. - 192 strony : fotografie ; 25 cm.
Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek – pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos, instruuje, jak kisić warzywa, owoce, grzyby, a także jak przygotować fermentowane, pełne zdrowia napoje i pomysłowe posiłki z kiszonek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każdy wie, że przysmaki własnej produkcji są lepsze i często zdrowsze niż kupowane w sklepie. W książce znalazły się przepisy na słodkie przetwory, owoce i warzywa w marynacie, domowe octy i oleje smakowe, galaretki z soków, o woce w alkoholu, kiełbasy i pasztety, chleby oraz na wiele innych smakołyków, które bez trudu wyczaruje każda pani domu. Szczegółowe przepisy, wiele praktycznych rad i wskazówek oraz piękne kolorowe zdjęcia przedstawiające gotowe potrawy gwarantują sukces kulinarnych zabiegów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gulasze i potrawki / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Prószyński i S-ka, 1999. - 95,[1]s. : il. kol. ; 20cm.
(Biblioteczka Poradnika Domowego)
Gulasze i potrawki mają wiele zalet. Jedne i drugie robi się dość łatwo, choć nie zawsze szybko. Dobrze dobierając składniki, wystarczy tylko, że odpowiednio często mieszamy potrawę i pilnujemy konsystencji. Można je przyrządzać jako dania wyrafinowane, świetnie nadają się też na codzienne obiady, dają bowiem możliwość miksowania różnych składników, które akurat mamy w domu. Proponujemy aż 160 przepisów na przeróżne potrawki i gulasze - polskie i z całego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Poradnika Domowego)
Kolejna pozycja w serii Biblioteczki Poradnika Domowego zawiera 124 przepisy na pikantne przetwory domowej roboty. Jest takie stare przysłowie: "Kto latem myśli o spiżarni, nie będzie głodował w zimie". Często zastanawiałam się, czy nie straciło ono aktualności, skoro w sklepach jest coraz większy wybór mrożonek, sosów, marynat, pikli, sałatek, dżemów i konfitur. Ale nie. Domowe przetwory robi się przecież po to, aby mieć swoje ulubione przysmaki - takie, jakich nie ma w sklepach, lub są, ale bardzo drogie. Ponieważ zaś coraz więcej osób ma ogródki czy działki, a więc owoce i warzywa "za darmo", podaję Państwu trochę propozycji, jak je wykorzystać. Tę książeczkę poświęciłam wyłącznie przetworom pikantnym. Kiszonki, marynaty, ostre sosy i pasty są bowiem cenionymi dodatkami do pieczeni, wzbogacają smak potraw z mięsa, warzyw i serów; są też atrakcyjnym uzupełnieniem zimnych przekąsek. Mam wielką nadzieję, że wśród podanych przeze mnie przepisów każdy z Państwa znajdzie coś dla siebie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej